Toerismekantoor
U bent hier: Home / Verkennen / Wandelen / Geologische wandeling "Wandeling van de Eau Noire en de Viroin"
Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

Geologische wandeling "Wandeling van de Eau Noire en de Viroin"

Sinds eind 2019 beschikken de gemeenten Couvin en Viroinval over een zeer complete en verklarende topogids die bij hun nieuwe geologische wandeling "Wandeling van de Eau Noire en de Viroin" hoort.
Het ontstaan van deze topogids zou niet mogelijk zijn geweest zonder de waardevolle steun en expertise van de Fondation Gouverneur René Close, het Departement Geologie van de Universiteit van Namen en het departement STE van Gembloux Agro-Bio Tech (ULg).
Of u nu een kenner van de geologie bent of niet, de route is gemakkelijk te volgen en nodigt de wandelaar uit zijn omgeving te begrijpen door deze te observeren door de ogen van een geoloog en een bodemexpert.
Aan de hand van verschillende fiches met kaarten, foto's, gedetailleerde teksten en kleurendiagrammen kunt u de verschillende processen traceren die het landschap van onze streken, zoals wij die vandaag kennen, hebben gevormd.
Het wandelpad "Sentier de l'Eau Noire et du Viroin" (het Zwarte Water en de Viroin) bestaat uit twee lussen die beide beginnen in het dorp Nismes (let op: (nog) niet bewegwijzerd). Maak een wandeling in de Calestienne, ontdek de grotten, de afgronden en de kalkstenen grasvelden... in totaal zijn er niet minder dan 25 bekende en minder bekende bezienswaardigheden te ontdekken!

De gids is te koop in de Diensten voor Toerisme van Viroinval en Couvin, in het Maison du Parc Naturel en in de Grottes van Neptunus voor de prijs van 16 euro.
Het maakt deel uit van het geheel van "Geologische en pedologische paden in de provincie Namen", dat u uitnodigt om de natuur te bekijken door de ogen van een geoloog en pedoloog. Het legt het verband tussen de samenstelling van een ondergrond (geologie), het uitzicht van het landschap (geomorfologie) en de bodems (pedologie) om u te helpen de processen te begrijpen die het landschap van vandaag hebben gevormd.  Ook de keuzes die de mens heeft gemaakt bij de exploitatie van deze natuurlijke hulpbronnen, en zelfs van deze erfgoedelementen, worden besproken.
De observatiebenadering is bedoeld om toegankelijk te zijn voor een wetenschappelijk nieuwsgierig publiek, maar niet ingewijd in geologie of pedologie.

De gids is als volgt samengesteld:

  • Waarneming van het landschap (uitzicht op de horizon, ligging, oriëntatie en vorm van de valleien, aanwezigheid van zinkgaten, enz.)
  • Observatie van de rotsen (beschrijving en identificatie, erosiebestendigheid, permeabiliteit, enz.)
  • Verklaring van het verband tussen het uiterlijk van het landschap en het waargenomen gesteente;
  • Uitleg over het verband tussen gesteente, bodem en landgebruik;
  • Uitleg over de oorsprong van de geologische formaties die ter plaatse worden waargenomen, de milieucontext waarin zij zijn gevormd, de evolutie die zij in de loop van de geologische tijd hebben doorgemaakt, enz.

 
De reisroutes worden gepresenteerd in de vorm van een A4-formaat roadbook, in scheurvrij papier. Kaarten, foto's, gedetailleerde teksten en diagrammen helpen u het landschap om u heen te observeren, beschrijven en interpreteren

Opgepast tijdens het jachtseizoen (van oktober t.e.m. januari), kan u de jachtkalenders raadplegen via de volgende link:

https://toerisme.viroinval.be/verkennen/wandelen/jachtkalender

 

Download hieronder de gpx bestanden hieronder: 

Geologische wandeling Westtlus (rood) (GPX 21kb)

Geologische wandeling Oostlus (geel) (GPX 19kb)

Document acties