Toerismekantoor
U bent hier: Home / Ontdekken / VIROINVAL
Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

VIROINVAL

VIROINVAL is een gemeente samengesteld uit 8 dorpen en 2 gehuchten verdeeld tussen de Calestienne en de Ardennen.  De vallei van de Viroin dankt haar naam aan de waterloop die deze gemeente doorkruist en die in DOURBES ontspringt bij de samenloop van twee rivieren, de Eau Noire en de Eau Blanche.

NISMES, een duizend jaar oud dorp met een industrieel verleden, bezaaid met opmerkelijke sites, natuurreservaten en adembenemende uitzichten, biedt u de mogelijkheid om de Fondry des Chiens per toeristentreintje en de Jardins d'O met een peddelbootje te ontdekken.
In het verleden waren een brouwerij, een leerlooierij, een kurkfabriek, een zagerij, werkplaatsen van klompenmakers en niet te vergeten het ontginnen van ijzererts in de talrijke fondrys van de streek, de belangrijkste inkomstbronnen van NISMES en haar inwoners.

OLLOY, de inspiratiebron van plaatselijke schrijver Joseph CHOT, waar het unieke karakter van het oude, gerenoveerde station getuigt van de belangstelling van vele filmmakers.  Het Centrum “Le Légendaire” laat u toe de lokale en populaire legendes te ontdekken.
De plaats die u niet mag missen tijdens uw bezoek aan dit dorp is "La Madeleine", een lokale ambachtenaar waar de regionale culinaire specialiteit “l’escavèche” wordt bereid en verkocht. 

OIGNIES, het dorp van de leisteengroeven, ligt geografisch in het centrum van het EUROPA van de 15 waar in 1995 een monument van Bernard TIRTIAUX, de lichtkathedraal, werd gebouwd.

TREIGNES, dorp vol musea
TREIGNES is een klein dorp van 700 inwoners met niet minder dan vier musea en toeristische attracties.

- Het Ecomuseum van de Viroin presenteert de oude regionale ambachten.
- Het Musée du Malgré-Tout biedt een tentoonstelling over archeologie en een archeosite met de reconstructie van prehistorische woonsten.
- De Ruimte Arthur MASSON met zijn animatie “School van Eertijds” en zijn spektakelparkoers, waarvan de held Toine CULOT is, de meest illustere van de personages in de werken van Arthur Masson. 
- Het Stoomtreinmuseum van de Drie Valleien en zijn collectie oude stoomlocomotieven, en niet te vergeten de treinreis over de oude spoorlijn die MARIEMBOURG met TREIGNES verbindt.

Bovendien kan je in NISMES het Museum van het Kleine Formaat bezoeken met zijn kleine hedendaagse werken.

Er zijn ook vrij te bezoeken plaatsen zoals de Gallo-Romeinse villa of de oude kalkoven.  
Het laatste nieuwe te ontdekken is “États d’Ânes”, een interpretatiecentrum met eveneens ezelmediation, waar je tot rust kan komen tijdens een begeleide wandeling met een ezel.
Kortom, TREIGNES heeft waarschijnlijk het hoogste aantal musea per inwoner ter wereld!

VIERVES, één van de mooiste dorpen van WALLONIË 
Dit dorp aan de flank van een heuvel, beroemd om zijn carnaval, met zijn steile straatjes en steegjes, heeft oude woningen rond het majestueuze kasteel van de Baronnen van HAMAl.  VIERVES is ook een paradijs voor natuurliefhebbers dankzij het Marie-Victorin Centrum.

VIROINVAL is ook...
DOURBES, LE MESNIL, MAZÉE, pittoreske en charmante dorpjes die samen met de andere dorpen en de twee gehuchten REGNIESSART en NAJAUGE onze mooie gemeente vormen.
Lokale, te ontdekken, kunstenaars en ambachtslieden.
Sportieve activiteiten voor jong en oud geven u ook de mogelijkheid om de streek op andere manieren te ontdekken dankzij een netwerk van 250 km bewegwijzerde paden verdeeld over 37 wandelroutes, 15 nordic walking routes, mountainbikeroutes, een knooppuntennetwerk voor fietsers, routes voor elektrische fietsen, verhuur van e-Bikes in VIERVES-SUR-VIROIN, mountainboarden in Wanyi Park en de afdaling van de Viroin met een kajak.

En niet te vergeten een waaier aan goede restaurants en overnachtingsmogelijkheden! 

Document acties